Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


a_trivia
Boektitels: A > - 001 t/m 100


Androïden


Ais de mens erin geslaagd is de robot te temmen, de androïden zijn een ander geval. Ze lijken onaangenaam veel op de mens, in alle opzichten behalve het vermogen om zich te vermenigvuldigen. Ze bezitten zelfs een seksdrift, en net als mensen zijn ze hoogst onbetrouwbaar.

Als je de robot vergelijkt met een grote, vriendelijke hond, dan lijkt de androïde op een intelligente, ontembare kat. De houding van de androïde ten opzichte van de tien geboden is als die van de mens; geamuseerd-toegeeflijk. De androïde is de onberekenbare factor in de uitrusting van de werkplaats van de sf-schrijver, en in dit opzicht vervult hij een functie die doet denken aan de eerste robots. Hij is een schepping van de mens, maar niet zijn slaaf. Het is een onafhankelijk wezen.

Het is het schuldbesef over de Negers, de Indianen, de Joden, de Vietnamezen, de mensen van Zuid-amerika en de algehele verkrachting van zwakkere individuen dat je terugvondt in de androïde. De androïde functioneert als de bijdrage van de sf aan het debat over de rassenkwestie. Net als Negers, Indianen en Mexicanen en wat heb je nog meer, moeten zij tegen iedere prijs er onder gehouden worden.
Nimmer mogen ze zich ook maar een ogenblik zien als de gelijke van de blanke. Want deden ze dat wel dan halen ze het zich misschien in hun hoofd om gelijke rechten te eisen, en dat zou het eind betekenen van de suprematie van de blanke. Als we androïden hadden zou de hele wereld veranderen in een gigantisch Selma Alabama.

Sam Lundwall
Wat is science fiction
(Vrouwen, robots en andere eigenaardigheden)

a_trivia.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:26 (Externe bewerking)Er zijn 2 bezoekers online