Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


abeltje_-_iv
Boektitels: A > - 001 t/m 100

Titel: Abeltje
Originele titel: -

Subtitel: -
Afwijkend titelblad: -
Officiële 1e publicatie:
Deel 1 van de Abeltje serie

Auteur:

Schmidt, Annie M. G.
Vertaling: -
Omslag ontwerp: … | Omslag illustratie: Thé Tjong-Khing, Thé
Binnenwerk illustratie(s): Thé Tjong-Khing, Thé

Uitgever (jaar): Grote Letter Bibliotheek, Baambrugge - Junior 12 (1983)
Redactie:
Druk: .e | Uitvoering: Paperback
Soort: Roman | Pagina's: 249
Genre: Science Fiction - Jeugd

ISBN: 90-214-4159-9
Opmerkingen:


Strip als: -
Hoorspel als: - | Luisterboek als: -
Film als: Abeltje - (Film) | TV Serie als: Abeltje - (II)


Korte inhoudsopgave:
De kleine Abeltje krijgt een baantje bij een groot warenhuis als liftjongen. Hij krijgt van zijn baas meegedeeld dat hij niet op het bovenste (groene) knopje mag drukken. Maar op een dag doet hij het uit nieuwsgierigheid toch. De lift vliegt het pand uit, op weg naar een onbekende bestemming. Met hem zitten ook in de lift Jozias Tump (vertegenwoordiger in mottenballen), zanglerares Juffrouw Klaterhoen en het meisje Laura.

Ze komen in New York terecht. Laura is hier de enige die zich niet in de nesten werkt. Abeltje wordt door een struise dame van middelbare leeftijd aangezien voor haar vermiste zoontje Johnny. Wanneer ze in aanraking komen met de politie en juffrouw Klaterhoen wordt lastiggevallen door een verliefde Amerikaan, drukt Abeltje weer op het groene knopje en vliegen ze weg,

Ze vliegen verder met de lift naar het land Perugona in Zuid-Amerika. Daar is net een revolutie aan de gang, en het toeval wil dat de lift precies in de (buiten gebruik zijnde) liftkoker van het regeringsgebouw landt. Ze worden voor spionnen aangezien en opgesloten. De generaal die de macht heeft is echter erg ziek, en Tump biedt hem een mottenbal aan. Deze geneest de generaal, waarop Tump tot president wordt benoemd.

Tump realiseert zich echter dat dit een gevaarlijk baantje is: geen enkele president heeft het langer dan een jaar uitgehouden. Daarom verbiedt Tump het ciderdrinken op terrassen, omdat de mensen daar over politiek praten en elkaar opstoken. Dit leidt ertoe dat Tump binnen de kortste keren weer wordt afgezet, en de groep kan nog maar net met de lift ontsnappen.

De lift vliegt deze keer naar Nieuw-Zeeland. De groep krijgt zeer veel bekijks, en voor de verandering hoeven ze deze keer niet te vluchten. Wanneer de groep het welletjes vindt en Abeltje het groene knopje wil indrukken om terug te keren naar Nederland, weigert de lift dienst. Bij de landing was de lift beschadigd geraakt. Er worden monteurs opgetrommeld, en die repareren de lift. Wanneer Abeltje het nog een keer probeert stijgt deze niet op, maar boort hij zich een weg omlaag door de aarde.

Via het bloedhete middelpunt der aarde graaft de lift zich een weg terug naar Nederland, en arriveert de lift -ondersteboven!- in het warenhuis. Abeltje en zijn vrienden worden als helden onthaald.


abeltje_-_iv.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/30 22:09 door predikerEr zijn 21 bezoekers online