Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


aladdin
Boektitels: A > - 101 t/m 200

Titel: Aladdin
Originele titel:

Subtitel: -
Afwijkend titelblad: -
Officiële 1e publicatie:

Auteur:

Anoniem
Vertaling: -
Omslag ontwerp: … | Omslag illustratie: Patience, John
Binnenwerk illustratie(s): Patience, John

Uitgever (jaar): Boek Specials Nederland bv, Oegstgeest
Een sprookjes pop-up boek 4 (19..)
Redactie:
Druk: .e | Uitvoering: Pop-up boek
Soort: Roman | Pagina's: 12
Genre: Fantasy - Jeugd

ISBN: 90-5295-036-5
Opmerkingen:


Strip als: -
Hoorspel als: - | Luisterboek als: -
Film als: - | TV Serie als: -


Korte inhoudsopgave:
Aladin is een kleermakerszoon, die uit verveling nogal een straatschoffie is en graag steelt om te overleven. Op een dag komt er een tovenaar uit Afrika die doet alsof hij zijn oom is en met hem op reis gaat naar de woestijn. Daar laat hij hem afdalen in een grot om een lamp op te halen. Aladin krijgt nadrukkelijk te horen niets aan te raken behalve de desbetreffende lamp, echter hij neemt onderweg in de grot zoveel schatten mee dat hij bijna niet omhoog komt.

De tovenaar is zo kwaad dat hij de grot dichtsmijt. Aladin heeft echter voor noodgevallen een ring van de tovenaar gekregen. Op het moment dat hij eraan draait komt er een geest uit, die hem op zijn wens naar huis brengt. Als Aladins moeder de lamp later oppoetst verschijnt er een wensen vervullende djinn, die hen steeds weer uit de zorgen kan helpen.

Op een zekere dag ziet Aladin de prinses (in sommige versies dochter van de Keizer (van China) in andere van de Sultan, Kalief, Koning etc.) Hij is op slag verliefd. Haar vader eist dat hij laat zien hoe rijk hij is: zeven schalen diamanten moet hij brengen! Met behulp van de wonderlamp is dat geen probleem. Ook het bouwen van een paleis om met zijn nieuwe bruid in te wonen niet. Maar de tovenaar ligt op de loer, en troggelt hen handig de lamp af als Aladin afwezig is, en laat het paleis (inclusief prinses) met hem terug naar Afrika brengen.

Aladin gaat wanhopig op zoek, maar draait per ongeluk weer aan de ring. De ringgeest kan het paleis niet terugbrengen, maar Aladin wel naar het paleis! Daar verslaat Aladin met de prinses de tovenaar, en laat alles weer terugbrengen. En zo leven ze lang en gelukkig.

Hoe de tovenaar verslagen wordt is nogal onduidelijk want de versies lopen uiteen: vergetelheidsdrank, dronken voeren en doden, of verslagen in een gevecht?


aladdin.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/30 22:50 door predikerEr zijn 5 bezoekers online