Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bertin_eddy_c._-_biografie

Bertin, Eddy C.

Biografie


bertin_eddy_c.jpg

Eddy C. Bertin (de C. staat voor Charly) (pseudoniemen Brendall, Edith, Glenmoor, Lon, Greysun, Doriac, Varen, Christiane en vele andere) (Hamburg-Altona (Duitsland), 26 december 1944) is een auteur voor kinderen, jeugd en volwassenen.

De vader van Eddy Charly Bertin was een Belgische schrijnwerker die tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeëist werd en in Hamburg moest gaan werken. Zijn moeder was een Duitse die bij de post werkte. Hij werd geboren in Duitsland, maar al snel verhuisde het gezin naar België. Ze gingen later nog een jaar terug naar Duitsland, om zich daarna voorgoed in België te vestigen. Al jong begon hij verhalen te schrijven. Hij studeerde Handel en Talen aan het Provinciaal Hoger Technisch Instituut in Gent en ging daarna bij een bank werken. In zijn vrije tijd schreef hij verhalen. Inmiddels werkt hij niet meer bij de bank. Hij reist veel en schrijft verhalen.

Aan het eind van de jaren zestig verschenen zijn eerste sciencefictionverhalen voor volwassenen. Hij stelde ook bundels met deze verhalen samen. Voor zijn verhalen kreeg hij diverse prijzen. Pas in 1984 verscheen zijn eerste kinderboek.

Zijn eerste verhalen werden vanaf 1964 gepubliceerd in tijdschriften, ook in Engeland en Amerika. Zijn succes in het buitenland maakte dat in België en Nederland uitgevers geïnteresseerd raakten in zijn science-fiction, fantasy- en horrorverhalen. Deze verhalen waren voornamelijk voor volwassenen.

Zijn eerste uitgaven voor kinderen verschenen in de reeks ´Vlaamse Filmpjes´, een serie goedkope, dunne boekjes van uitgeverij Averbode. In 1985 maakte Bertin kennis met de uitgeverij Zwijsen. Hij kreeg de opdracht om een SF- en griezelverhaal te schrijven voor kinderen met leesmoeilijkheden.
De verhalen van Eddy C. Bertin zitten vol actie, zijn ongemeen spannend, en hebben altijd een goede afloop.

In 1976 verscheen de bundel 'Eenzame bloedvogel', waarin het verhaal 'Als een eenzame bloedvogel' werd opgenomen. Dat werd het begin van zijn membraancyclus, die verspreid verscheen in tijdschriften en bloemlezingen. De membraancyclus is een aantal teksten (verhalen, fictieve contracten, documentaire stukken, spreuken, fictieve reclameteksten…) die samenhoren doordat ze de toekomst van de mens vertellen. Die toekomst wordt bepaald door de ontdekking van de membranen, waarmee de mens in ruimte en tijd kan reizen. De verhalen werden nooit in een definitieve bundelingen samengebracht. Drie bundels worden beschouwd als bevattende de kern van de teksten: 'Eenzame bloedvogel', 'De sluimerende stranden van de geest' en 'Het blinde, doofstomme beest op de kale berg'. Enkele verhalen verschenen echter in andere bundels of tijdschriften, zoals in De Tijdlijn.

Hij was lange tijd erg actief in allerlei tijdschriften. Hij gaf er zelf enkele uit, waarvan het bekendste SF-Gids is.

Bertin woont in 'Dunwich House' te Gentbrugge. Zijn dochter is de actrice Brenda Bertin, bekend van de Vlaamse televisiereeks 16+.

Zijn literair genre beperkt zich tot hoofdzakelijk horror- en griezelverhalen. In zijn kinderboeken zijn de griezelige figuren eerder de bijfiguren. Hij had vooral bij kinderen erg veel succes met zijn zeven boeken over Valentina Hellebel (1993-2004). Verhalen met als onderwerp een meisje dat in volle puberteit ontdekt dat ze bepaalde mysterieuze krachten van haar grootmoeder geërfd heeft. Deze boeken werden ook bij de volwassen fans van Bertin erg gesmaakt, omdat ze kwa thematiek zeer vloeiend aansloten bij veel van zijn eerder werk. Hij heeft na 'Valentina's Schaduwboek' uit 2004, tot nog toe geen nieuwe boeken meer uitgegeven.

bertin_eddy_c._-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:18 (Externe bewerking)Er zijn 4 bezoekers online