Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bosse_malcolm_-_biografie

Bosse, Malcolm

Biografie


Malcolm Bosse (Detroit, 6 mei 1926 – New York, 3 mei 2002) was een Amerikaanse schrijver en universiteitsdocent Engelse literatuur. Hij schreef zowel jeugdliteratuur (voor tieners) als volwassenenliteratuur (waaronder thrillers, detectives en historische romans). Veel van zijn romans spelen zich af in Azië, waar hij zelf lange tijd verbleef, en een veel terugkerend thema is godsdiensttolerantie.

Levensloop
Malcolm J. Bosse groeide op in Moline in Illinois.

Na zijn studie Literatuurwetenschap aan de universiteit van Yale (1950) behaalde hij zijn Magister aan de universiteit van Michigan in 1956. Aansluitend hieraan moest hij in dienst bij de Amerikaanse marine in Vietnam, waar hij zijn eerste novelle Journey of Tao Kim Nam schreef. Ook was hij in dienst in de Handelsmarine in Azie. In 1969 verkreeg hij een Ph.D. in Literatuur aan de universiteit van New York. Daarna gaf hij les in Engelse literatuur aan het City College van New York in Manhattan, tussen 1969 en 1992.

Met name in de jaren 1970 verzorgde Bosse heruitgaven van boeken van Daniel Defoe, Charles Gildon, Mary de la Rivière Manley en Jonathan Swift.

In het bijzonder zijn historische romans spelen zich voornamelijk af in Azie, bijvoorbeeld in China, Indonesië of India. Hij staat bekend om het opvoeren van grappige personages tegen een serieuze historische achtergrond en om een grondige weergave van zowel de historische als culturele bijzonderheden van het beschreven tijdperk. Voor het boek Ganesh won hij in 1983 de Duitse Jeugdliteratuurprijs in de categorie Jeugdboek.

Malcolm Bosse trouwde driemaal, eerst met Janet Cowan. In 1969 huwde hij Marie-Claude Aullas, met wie hij een kind kreeg. Ook met Laura L. Mack (met wie hij vanaf 1996 tot aan zijn overlijden getrouwd was), kreeg hij een kind. Hij stierf in 2002, 75 jaar oud, aan slokdarmkanker.


bosse_malcolm_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:09 (Externe bewerking)Er zijn 7 bezoekers online