Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


greene_graham_-_biografie

Greene, Graham

Biografie


Henry Graham Greene (Berkhamsted (Hertfordshire), 2 oktober 1904 – Vevey (Zwitserland), 3 april 1991) was een Engels schrijver en agent voor de Britse inlichtingendienst SIS.

In zijn geboorteplaats was zijn vader directeur van de school waar Greene op zat. Hierna ging hij naar het Balliol College aan de Universiteit van Oxford. Zijn eerste werk, een gedichtenbundel, werd gepubliceerd in 1925. Nadat hij afgestudeerd was, bekeerde hij zich tot het katholicisme, was kort getrouwd en begon een carrière als journalist. Naast andere dingen was hij filmcriticus totdat hij het faillissement veroorzaakte van het blad waarvoor hij schreef door iets wat hij gezegd had over Shirley Temple.

Zijn boeken zijn geschreven in een modern-realistische stijl, en bevatten vaak figuren die twijfelen aan zichzelf en die in een donkere wereld leven. De twijfel gaat vaak ook over religieuze zaken.

Greenes boeken werden in eerste instantie onderverdeeld in thrillers en mysteries die als “vermaak” werden getypeerd, maar die vaak een zeer filosofische kant in zich hadden, en de hoog literaire boeken zoals The Power and the Glory waarop zijn reputatie werd gebaseerd. Naarmate zijn carrière vorderde, bleek dat zijn vermaak vrijwel net zoveel waarde had als de literaire schrijfsels, en de twee factoren worden in zijn latere boeken met veel succes met elkaar verweven, voorbeelden zijn The Human Factor, The Comedians, Our Man in Havana en The Quiet American.

greene_graham_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:10 (Externe bewerking)Er zijn 4 bezoekers online