Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


gucht_gaston_van_der_-_biografie

Gucht, Gaston van der

Biografie


In Wetteren is Gaston Van Der Gucht (86) overleden. (1922-2009)

Hij werd vooral bekend als leraar en later directeur van het basisonderwijs van het Sint-Fransiscuscollege en als auteur van tientallen toneelstukken waarvan de meesten in Wetteren opgevoerd worden. In 1947 stichtte de uit Mere afkomstige Van Der Gucht het jeugdtheater Nele en de Toneelbond Hoger Leven. Als acteur schitterde hij onder meer in de massaspektakels Wetthra in 1948 en 1952. In 1992 zou hijzelf het stuk bewerken en regisseren voor duizenden toeschouwers op de Markt van Wetteren.

Zelf schreef hij naast tientallen toneelstukken ook boeken en jeugdboeken. Hij was de drijvende kracht achter toneelgezelschap Zucht Naar Kunst waar hij voorzitter was tussen 1968 en 1988 en was actief als regisseur in diverse gezelschappen in de regio. Hij was ook medewerker aan literaire en pedagogische tijdschriften.

Gaston schreef ondermeer het stuk 'Frere Pachters', het openluchtspektakel over de start van de Boerenkrijg in Overmere. het werd door Panta Rhei in 1985 opgevoerd in het park van Overmere naar aanleiding van hun 25ste verjaardag. Dat initiatief leidde nadien tot oprichting, na een eerste opvoering georganiseerd door VVV Donkmeer, van Festivaria en de openluchtopvoeringen op het Donkmeer.

Vanuit zijn liefde voor het geschreven woord stichtte hij samen met wijlen burgemeester Réne Uyttendaele de gemeentelijke bibliotheek. Politiek was hij geëngageerd binnen het ACW en de vzw Werkmanshuis.

gucht_gaston_van_der_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:08 (Externe bewerking)Er zijn 4 bezoekers online