Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


kapitein_nemo
Boektitels: K > - 001 t/m 100

Titel: Kapitein Nemo
Originele titel: Vingt milles lieues sous les mers (1870) (gedeeltelijk)

Subtitel: -
Afwijkend titelblad: -
Officiële 1e publicatie:

Auteur:

Verne, Jules
Vertaling: Kernkamp-Biegel, Heleen (bewerking)
Omslag ontwerp: … | Omslag illustratie: Kernkamp, Elice
Binnenwerk illustratie(s): Kernkamp, Elice

Uitgever (jaar): Wolters-Noordhoff bv Groningen - De wenteltrap (1973)
Redactie:
Druk: 1e | Uitvoering: Paperback
Soort: Roman | Pagina's: 127
Genre: Science Fiction

ISBN: 90-01-94416-7
Opmerkingen:
Gedeeltelijk uit 20.000 mijlen onder zee


Strip als: -
Hoorspel als: - | Luisterboek als: -
Film als: - | TV Serie als: -


Korte inhoudsopgave:
Kapitein Nemo is een personage bedacht door de Franse schrijver Jules Verne. Hij speelt de hoofdrol in Jules Vernes roman Twintigduizend mijlen onder zee (1870). Zijn naam is Latijn voor “niemand”.

Nemo is een van de bekendste antihelden ter wereld. Hij is een mysterieus figuur die de wereldzeeën bevaart met zijn duikboot, de Nautilus, die hij gebouwd heeft op een verlaten eiland.

Er is vrijwel niets bekend over Nemo’s leven in Twintigduizend mijlen onder zee, behalve dat hij een hekel heeft aan vrijwel alle landen ter wereld, en bij geen van hen wil horen. Daarom verkiest hij ervoor om altijd op zee te varen. Zijn haat is opgewekt door het verlies van zijn familie.

In een later boek, Het geheimzinnige eiland, wordt meer onthuld. Hierin beweert Nemo in werkelijkheid Prins Dakkar te zijn, de Hinduzoon van de Rajah van Bundelkund. Hij verloor zijn familie en koninkrijk bij de Muiterij van Sepoy. Gedreven door dit verlies stortte hij zich op de wetenschap, en deed uitvindingen die hun tijd ver vooruit waren. Hiermee ontwikkelde hij de Nautilus. Nemo wist een bemanning bij elkaar te krijgen die dezelfde ideeën had als hij, en samen trokken ze erop uit om onrechtvaardigheid, met name imperialisme, te bevechten.

Nemo sterft uiteindelijk jaren later aan boord van de Nautilus toen die in een grot op Lincoln Island lag. De doodsoorzaak is een vreemde ziekte. Hij wordt op zijn sterfbed gezegend door Cyrus Harding, een van de schipbreukelingen op het eiland die door de kapitein was gered.

Nemo heeft een mysterieus karakter. Hij beweert geen interesse te hebben in wat er boven de zeespiegel gaande is, maar grijpt toch geregeld in als hij dingen ziet die hem niet aanstaan. Zo hielp hij de Kretenzers in hun opstand tegen de Ottomaanse overheersers, onder andere door oorlogsschepen te laten zinken. Nemo lijkt vooral niet tegen onderdrukking te kunnen, en identificeert zichzelf gemakkelijk met onderdrukte mensen of bevolkingsgroepen.

Nemo probeert zich altijd voor te doen als een kalme, beheerste man. Maar diep van binnen wordt hij gedreven door een honger naar wraak, en schuldgevoelens over het feit dat veel zeelui hun leven hebben verloren door zijn aanvallen op vijandige schepen. Hij heeft soms een kort lontje, maar probeert zo veel mogelijk zijn kalme persoonlijkheid te behouden.

Nemo heeft een hekel aan vast land, en zet enkel voet op grondgebied dat onbewoond is. Hij heeft een grote eerbied en obsessie voor de zee, en al wat erin leeft. Hij en zijn bemanning gebruiken uitsluitend voedsel en producten die hun oorsprong in de zee vinden.

Nemo heeft tevens groot respect voor zijn bemanning, en is dan ook duidelijk aangeslagen als een van hen komt te overlijden; iets dat in “Twintigduizend mijlen onder zee” tweemaal gebeurt.

Nemo is een buitengewoon bedreven uitvinder en monteur. Zijn duikboot wordt aangedreven door elektriciteit en is voorzien van apparatuur die zijn tijd ver vooruit is. Hij heeft ook grote kennis van het zeeleven. Dat is ook een reden dat hij in het boek goed op kan schieten met professor Aronnax. Nemo is een liefhebber van kunst. Aan boord van de Nautilus bezit hij verschillende schilderijen en beelden, zowel van oude als (voor die tijd) moderne meesters. Ze zijn allemaal opgeslagen in de grote kamer van de Nautilus, waar ook Nemo’s orgel staat. Nemo’s slaapkamer is echter bijzonder sober ingericht, met enkel een bed en wat navigatie-instrumenten.


kapitein_nemo.txt · Laatst gewijzigd: 2019/12/06 11:13 door predikerEr zijn 11 bezoekers online