Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


lange_bob_de_-_biografie

Lange, Bob de

Biografie


Jacob Bernard (Bob) de Lange (Rotterdam, 27 oktober 1916 - Laren, 27 december 1978) was een Nederlands acteur en regisseur.

De Lange begon zijn carrière in de jaren dertig. Zo had hij in 1939 een rol in de Nederlandse speelfilm Morgen Gaat 't Beter, geregisseerd door Frederic Zelnik. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw werd hij op latere leeftijd bij het grote publiek bekend door zijn rol als resident Van Oudijck in de televisieserie De Stille Kracht en als Opa Quarles in de televisieserie Q & Q. Daarvoor had hij echter al faam opgebouwd met diverse andere tv-rollen, onder andere als mr. Stroomkoning in Karakter, Nix Onno Ratsmodee in Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, notaris Boulot in Villa des Roses en directeur Boorman in Lijmen. Eerder was hij vooral als toneelacteur actief. In 1961 werd hem de Louis d'Or-penning toegekend.

Na zijn rol in De stille kracht speelde De Lange in een andere verfilming van een Couperus boek: Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan. Zijn laatste rollen waren als Dick Laan in de film Pinkeltje (1978) en als dirigent in Erik of het klein insektenboek (1979).

In 1977 publiceerde hij herinneringen onder de titel Zo stil als de straten waren de mensen : autobiografische bespiegelingen.

De Lange overleed op 62-jarige leeftijd. Terwijl hij met zijn vrouw op weg was naar Schiphol voor een vakantie in Engeland, kreeg hij een hartaanval. Hij werd naar het Sint Janziekenhuis in Laren gebracht, maar reanimatie mocht niet baten.[1] Hij werd begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Laarderweg in zijn woonplaats Eemnes. Op zijn grafsteen staan dichtregels van Leo Vroman.

lange_bob_de_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 22:35 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online