Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


mirren_helen_-_biografie

Mirren, Helen

Biografie


Dame Helen Lydia Mirren (Chiswick, 26 juli 1945) is een Britse actrice van deels Russische afkomst. Ze is in Nederland en België vooral bekend geworden door haar hoofdrol als Superintendent Jane Tennison in de detectiveserie Prime Suspect.

Achtergrond
Mirrens vader is van Russische afkomst, haar moeder is Britse. Haar vader, Vasily Petrovitsj Mironoff, veranderde in 1950 de familienaam in Mirren. Helen ging op school in Southend-on-Sea, waar ze al op het toneel stond in schoolproducties. Haar verdere opleiding volgde ze op de New College of Speech and Drama in Londen. Op 3 december 2003 werd Helen Mirren benoemd tot Dame Commandeur in de Orde van het Britse Rijk (DBE). Op 31 december 1997 is ze getrouwd met de Amerikaanse regisseur Taylor Hackford, met wie zij al sinds 1986 een relatie heeft. Helen Mirren heeft geen kinderen. Er bestaat een officiële Helen Mirren-fanclub, opgericht in Australië onder de naam The Helen Mirren Appreciation Society.

Toneel
Mirren startte haar toneelcarrière bij de National Youth Theatre (NYT). Op haar 20e speelde ze daarmee Cleopatra in de NYT-productie Antionus en Cleopatra in de Old Vic. Via de NYT kwam zij terecht bij de Royal Shakespeare Company (RSC), waar ze jaren aan verbonden zou blijven. Daarnaast speelde Mirren vanaf 1975 ook diverse rollen in West End producties. Haar grote toneel doorbraak kwam in 1994 met haar rol als Natalya Petrovna in Toergenjevs Een maand op het land.

Televisie
In Nederland is Helen Mirren vooral bekend van haar rol als de politie-inspecteur Jane Tennison in de serie Prime Suspect. Deze serie, waarvan tussen 1991 en 2006 in totaal 7 meerdelige afleveringen werden uitgezonden, leverde haar onder andere van 1992-1994 drie jaar op rij de BAFTA Award op voor beste actrice. Ze speelde verder in een aantal andere televisieproducties waaronder Elizabeth I voor Channel 4 en HBO. Dit leverde haar een Emmy Award op. Ook voor Prime Suspect ontving ze een Emmy (in 1996 en 2007) evenals voor rol in The Passion of Ayn Rand in 1999. Voor Losing Chase (1997) en Elizabeth I ontving ze een Golden Globe voor beste actrice.

Koninginnen
Mirren won in 2005 een Emmy Award voor haar rol in de televisiefilm Elizabeth I. Eind 2006 kwam er opnieuw een film uit waarin Mirren de rol van een koningin vertolkt: The Queen. In deze (bioscoop)film speelt Mirren de rol van Elizabeth II, ten tijde van het overlijden van Prinses Diana. Ze kreeg voor deze rol de Oscar voor beste actrice en een Bafta. Mirren is tot nog toe de enige actrice die beide Queens Elizabeth op het scherm heeft neergezet. Voor haar rollen in The Madness of King George (1994), Gosford Park (2001) en The Last Station (2009) werd ze eveneens genomineerd voor een Oscar. In 2009 ontving ze de Lifetime Achievement van de Women In Film And Television Awards in Londen.

Filmprijzen
In totaal won Helen Mirren in haar carrière één Academy Award (en vier nominaties), vier BAFTA's (en vijf nominaties), tweemaal de prijs voor beste actrice op het Cannes Film Festival, vier Emmy-awards (en zes nominaties), drie Golden Globes (zes nominaties) en drie Screen Actor's Guild Awards (vier nominaties).

In 2013 kreeg ze voor haar filmwerk ook een ster op de Hollywood Walk of Fame.

In 2014 won zij de BAFTA Fellowship Award, de hoogste Britse onderscheiding op het gebied van Film en Televisie. Prins William reikte de prijs aan haar uit.

mirren_helen_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 22:17 (Externe bewerking)Er zijn 28 bezoekers online