Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


suske_en_wiske_de_avonturen_van_-_het_zingende_nijlpaard_-_de_dolle_musketier_-_hoorspel
Hoorspelen / Luisterboeken: > S hl

Titel: De avonturen van Suske en Wiske - Het zingende nijlpaard - De dolle musketier

Oorspronkelijke titel: -

Auteur:

Vandersteen, Willy

Vertaling: -
Regie: … | Bewerking: -
Omslag ontwerp: - | Illustratie(s): Vandersteen, Willy
Techniek: … | Muziek:

Uitgever: Weekend LPD 152 X / 345 (± 1960)
Omroep (jaar): -
Gebaseerd op: -
Soort: Hoorspel | Genre: Fantasy/Humor - Jeugd
Opmerkingen:


Boek als:
Het zingende nijlpaard:
Gepubliceerd in Standaard, De en Nieuwsblad, Het van 23 september 1950 tot en met 1 februari 1951
De eerste albumuitgave was Zingende nijlpaard, Het (1951)
De dolle musketier:
Gepubliceerd in Standaard, De en Nieuwsblad, Het van 26 november 1952 tot en met 6 april 1953
De eerste albumuitgave Dolle musketier, De was op 26 juni 1953 Strip als: -
Luisterboek als: -
Film als: - | TV Serie als: -


Stemmen:
Onbekend


Drager: Vinyl 30 cm LP | 33 toeren
Tijdsduur: - uur - min - sec
Grootte: - MB | Formaat:
ISBN: -

Afleveringen: -


Korte omschrijving:
Het zingende nijlpaard
In het Egypte van 1950 is het rijk van farao Tutankoffi nog precies zoals tijdens de oude beschaving. Prins Tip-En-Top (in de oorspronkelijke, Vlaamse versie: Tof-en-Tip) gaat naar farao Tutankoffi om hem de hand van zijn dochter, prinses Banylon, te vragen. Die is echter in de oase van Cacocalo door de sfinx met de bruine ogen veranderd in een zingend nijlpaard. Alleen iemand die een tweede zingend nijlpaard bezorgt, zal de betovering verbreken. Prins Tip-En-Top (Tof-en-Tip) gaat met zijn neef prins La-Meling naar Nederland om een gouden hoorn te vinden, die toverkracht bezit.

Lambik komt al slaapwandelend in botsing met prins La-Meling, en op die manier komt de gouden hoorn in zijn bezit. Hij denkt dat hij het ding heeft gestolen en berouwvol meldt hij zich aan bij het vreemdelingenlegioen in Afrika. Suske en Wiske horen van prins Tip-En-Top (Tof-en-Tip) dat zijn neef Lambik zoekt om zo de hoorn terug te krijgen, prins La-Meling wil zelf namelijk met de prinses trouwen. Ze gaan met de nieuwe uitvinding van professor Barabas, vliegende schotels, richting Afrika en vinden Lambik bij fort Pachac-Rhoet.

Als Lambik op de hoorn blaast, verschijnt zijn goede geest. Die probeert Lambik te helpen zijn plicht van naastenliefde uit te voeren, en zegt Lambik geen alcohol te drinken. Lambik wordt gelokt door lichten in de woestijn. Zijn slechte geest vertelt Lambik dat aan het einde van de lichtjes een café met bier is, en zo belandt Lambik in een piramide.

De lichtjes blijken zandhoentjes te zijn, die in opdracht van de sfinx de vrienden proberen te stoppen. Tante Sidonia belandt met de hoorn in de piramide, en Suske en Wiske worden gered door de farao. Er verschijnt ook een mummie die de hoorn wil hebben en ook interesse heeft in een geheimzinnig pak dat tante Sidonia heeft meegenomen.

Als Suske en Wiske met het legioen de woestijn intrekken, zien ze prinses Banylon in haar menselijke gedaante. Lambik is echter verdwenen en blijkt zelf veranderd te zijn in een zingend nijlpaard. Tante Sidonia gaat met hem en een ander nijlpaard naar de sfinx, en laat het nijlpaard zingen door middel van een pick-up. Lambik krijgt zijn gewone gedaante terug, maar als de pick-up stuk gaat wil de sfinx genoegdoening. Hij laat de slechte geest van Lambik voor zich zingen.

Prins Tip-En-Top (Tof-en-Tip) en prinses Banylon trouwen, prins La-Meling feest mee en Suske, Wiske, tante Sidonia en Lambik gaan op een vliegende schotel terug naar huis.

De dolle musketier
De vrienden lezen het boek “De drie musketiers” en Suske, Wiske en tante Sidonia hebben een verrassing voor Lambiks verjaardag. Ze hebben de teletijdmachine en professor Barabas geregeld en worden naar de omgeving van Parijs (in het jaar 1603) geflitst. Daar komen ze een Musketier van de koningin tegen, die net in een herberg is neergestoken door mannen van de Hertog. Dan komen ze Marie-Angẻle tegen en gaan met haar koets mee. De vrienden krijgen kleding en dan hoort Lambik dat hij een bijzondere hoed heeft van een overleden musketier. De weduwe van deze musketier zegt dat de hoed alles weet. De vrienden brengen de gewonde musketier bij een dokter en gaan naar het paleis.

In het paleis is net een bode neergestoken en de koningin vertelt dat haar zoon (Dauphin) op zijn dertiende verjaardag de troon zal bestijgen. De koningin vraagt of de vrienden haar zoon in het geheim naar het paleis willen brengen en geeft ze een brief, die pas in de Toren van Nestelle de Jujuppe geopend mag worden. Maar Marie-Angẻle gaat naar hertog Le Handru en vertelt hem de plannen. De vrienden komen in een herberg, waar net een postduif van de Hertog is neergestreken. ’s Nachts komt een Gemaskerde Brigade, maar de vrienden winnen en weten te ontsnappen. De Hertog laat dan zijn geheime wapen in een kist naar de toren brengen.

In de kist zit een sterke man in een dierenvel; Jerom. Hij is het geheime wapen van de Hertog en door hem worden de vrienden verslagen. Maar als Jerom de brief niet mag lezen slaat hij ook alle mannen van de Hertog neer. Jerom heeft de brief en geeft hem alleen voor een bekertje anijs aan de Hertog, maar het is een valse brief van Het IJzeren Masker. Tante Sidonia zit erachter en wil de echte brief pas geven als Lambik aan een ton buskruit is vastgemaakt, maar dan ontploft het buskruit en ze gooit de brief naar Suske en Wiske. Ze lezen dat ze een man de met het IJzeren Masker vanuit het kasteel van Sombrecoin moeten halen. Suske en Wiske worden van de toren geworpen en tante Sidonia wordt door Jerom in zijn kist opgesloten en meegenomen. Lambik, die vertelt door Bikbellum (een mannetje in zijn hoed) gered te zijn, haalt de kinderen uit het water en ze gaan met Sidonia in de kist op weg.

Jerom houdt de vrienden tegen en neemt Schanulleke mee, terwijl de vrienden bewusteloos achter blijven bij de man met een IJzeren Masker achtervolgt Wiske hem en ziet dat hij een tafeltje met stoeltjes voor het poppetje maakt. Ze haalt Jerom over om aan hun zijde tegen de Hertog te vechten, en Jerom gaat met haar mee om bij Schanulleke te kunnen zijn. Suske volgt de man met het Masker ’s nachts en ontdekt dat hij niet de echte is, Suske komt in problemen in het kamp van de Hertog maar weet te ontsnappen. Bikbellum waarschuwt de anderen en vluchten. Ze ontsnappen aan een ontploffende brug en bereiken een kasteel. Daar vinden ze Jerom met Schanulleke, en Lambik begint een gevecht. Jerom vecht niet terug en dan komt Wiske en vertelt dat hij nu aan hun kant staat. Hij redt hen van een bom en mag dan met Schanulleke spelen.

Het gemaskerde leger kan niet over de kapotte brug komen (Wiske zat hierachter) maar Jerom wel en hij gaat ’s nachts naar het kamp. Hij wil de tweede man in het Masker meenemen, maar wordt door slaapdrank overmeesterd. De man in het IJzeren Masker heeft nog altijd niet gesproken en is nog niet bevrijd. De volgende ochtend zien de vrienden Jerom en Schanulleke] gevangen voor een kanon in het kamp. Lambik wil niet helpen omdat hij jaloers is op de aandacht die Jerom van zijn vrienden krijgt. Als Wiske bij het kanon komt blijkt Lambik Schanulleke en Jerom toch al bevrijd te hebben. Ze vindt een briefje van Lambik en Jerom: ze zijn met Dauphin richting het paleis gegaan. In het kasteel worden de vrienden ingesloten door de bombardementen en de mannen van de Hertog gaan er met de man in de kist vandoor.

In het paleis komen Lambik en Jerom tegelijk met de Hertog aan. Beiden hebben een man in een IJzeren Masker. In de zak blijkt Marie-Angẻle te zitten, en de Hertog steekt in op de man in de kist. Maar dat blijkt dan een mechanische pop te zijn; de koningin heeft het hele plan bedacht. Marie-Angẻle blijkt haar vermomde zoon te zijn, ze kon hem al die tijd bij zich houden als hij als meisje vermomd was. Tante Sidonia en Wiske overmeesteren de Hertog en de Dauphin wordt tot koning gekroond in de kathedraal. De vrienden worden naar hun eigen tijd geflitst en de koningin vindt Bikbellum. Ze vraagt waarom de vrienden zonder beloning zijn vertrokken, en hij vertelt de beloning voor hen was dat ze iemand gelukkig hebben gemaakt.

suske_en_wiske_de_avonturen_van_-_het_zingende_nijlpaard_-_de_dolle_musketier_-_hoorspel.txt · Laatst gewijzigd: 2019/08/13 11:59 door regEr zijn 6 bezoekers online