Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


toor_bas_van_-_biografie

Toor, Bas van

Biografie


Bastiaan (Bas) van Toor (Maassluis, 17 september 1935) is een Nederlands artiest, die vooral bekendheid geniet als clown Bassie van het vroegere artiestenduo Bassie en Adriaan. Van Toor was vooral de drijfveer achter het organiseren van de tournees door het land. Sinds 2004 treedt hij op zonder zijn zeven jaar jongere broer Aad.

Loopbaan

Bas van Toor was een oorlogskind. Zijn vader werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gedood en het ouderlijk huis werd gebombardeerd. De ambitie om artiest te worden was volgens hem een grote revanche op de jaren van armoede en achterstelling.

Van Toor werd eerst bekend met zijn broer Aad als het acrobatenduo The Crocksons. Ze zijn te zien in de Rudi Carrell Show en Dik Trom en het circus. Ze krijgen aanbiedingen uit het buitenland. In Duitsland spelen ze 2500 voorstellingen. Ook theaters en nachtclubs in andere landen van Europa volgden en zelfs Zuid-Amerika. Hiernaast schrijven ze liedjes voor André van Duin, Conny Vink en Sjakie Schram.

Zijn grootste succes kent Van Toor daarna als clown Bassie in het duo Bassie en Adriaan, eveneens met zijn broer Aad. Naast clown speelde hij ook de rol van boef Vlugge Japie in de televisieserie rond het duo. In 2004 gaat Aad met pensioen en besluit Bas op te gaan treden met zijn schoonzoon Evert van den Bos, die al eerder aan verschillende producties van het duo mee werkte.

Vanaf de tweede helft van de jaren '90 maakte Bas van Toor drie cd's met mondharmonicanummers en begon hiermee op te treden bij feestelijke gelegenheden en concerten als die van Ben Cramer, Annie de Reuver en Frans Bauer. Eind jaren '90 had Van Toor zijn eigen radioprogramma Bassie op de zondagochtend tussen 7 en 8 op de radiozender Noordzee 100.7 FM. In 2005 speelde Van Toor in een kerstsoap van de zender RNN7[2]. Sinds najaar 2007 schrijft Van Toor een column op www.showbiznewz.nl.[3] In 2009 was hij Initiatiefnemer van de kinderzender Pebble TV. In 2010 speelde Van Toor in de vierdelige documentaire als Cees Misset over de gebroeders Misset, van de gelijknamige uitgeverij, in opdracht van het VWS.

Vanaf eind 2011 treedt Bas van Toor op in discotheken met deejay Henri Kicken. Hierbij zijn de liedjes uit de televisieserie bewerkt tot dancenummers.

Privé
Bas van Toor is woonachtig in Vlaardingen en sinds 1962 getrouwd met Coby, waarmee hij drie dochters heeft. Hij is opa van twee kleindochters en een kleinzoon. Van Toor heeft naast Aad nog een halfbroer genaamd Aart de Heer, die in de televisieserie en Circus Bassie en Adriaan te zien was als goochelaar en spreekstalmeester André du Lord. In 1997 kreeg hij samen met Aad een ridderorde ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het clownsduo. Ook is hij onderscheiden met Het Gouden Hart van Rotterdam, De Gouden Leeuw van RNN (prijs van RNN7), De Gouden Hand van de Verstandelijk Gehandicapten, De Zilveren Parel van Nederland en De Zilveren Henri Dunant.

Trivia
In 2006 legde de fiscus beslag op acht panden van Bas van Toor nadat hij in 2002 veroordeeld werd voor belastingfraude nadat er in 1999 een inval werd gedaan.
Van Toor werd tot maart 2005 geïmiteerd in het radioprogramma Jensen in de Middag. De stem van deze imitatie-Bassie, gespeeld door Frank Evenblij, was zo treffend, dat Bassie er zelf voor werd aangekeken. Ook waren de uitspraken van deze Bassie erg grof van aard. De echte Bassie werd nageroepen op straat. Jan Paparazzi belde hierop Bassie zelf op, om het uit te praten in het tv-programma JENSEN! Uiteindelijk is Jensen met deze imitatie gestopt.
Van Toor heeft twee reclames in 2008 opgenomen voor OHRA die beide genomineerd werden voor de Gouden Loeki.
Van Toor heeft laten weten dat hij ook boeken schrijft maar dan onder een pseudoniem.Bassie en Adriaan
Bassie en Adriaan (Bas en Aad van Toor) was tot en met 2003 een Nederlands artiestenduo dat bekend werd via de gelijknamige televisieserie (1978-1996), de voorstellingen en de vele merchandising. De televisieserie was zeer populair en het programma kan nog steeds één van de bekendste Nederlandse kinderseries worden genoemd. De pilotaflevering werd uitgezonden op 17 december 1976 bij de TROS. Op 10 januari 1978 maakte de televisieserie zijn officiële debuut op dezelfde zender.

Bassie is een clown die vooral te herkennen is aan zijn rood geruite pak en zijn groene broek, ook is hij opvallend door zijn platte rode neus. Adriaan is een acrobaat en is vooral te herkennen aan zijn paars/blauw blouse met ruches in de stijl van de jaren 70 van de 20e eeuw. In de televisieseries speelden de broers Van Toor vanaf 1987 naast Bassie en Adriaan een dubbelrol: Bas speelde de boef Vlugge Japie (1987-1994) en Aad de schurkachtige Baron van Neemweggen (1987). De rol van de Baron zou later gespeeld worden door Paul van Gorcum (1988-1994).

Een opvallend feit is dat de broers alle rechten, marketing en merchandising in eigen beheer hielden waardoor het nu vermogende mannen zijn geworden. Alleen de eerste vier televisieseries werden door Joop van den Ende Theaterproducties BV geproduceerd, maar die heeft haar (exploitatie)rechten daarover in 1991 en 1992 overgedragen. In totaal zijn er inmiddels meer dan 5 miljoen videobanden/dvd's verkocht. In de periode 1980-1982 had het duo in samenwerking met Joop van den Ende zelfs een groot eigen circus genaamd (TROS) Circus Bassie en Adriaan waarmee het duo succesvol door Nederland en België toerde. Tevens zijn ze medeverantwoordelijk voor het succes van circus Renz in de periode 1978-1989. Daarvoor waren de broers Van Toor al 25 jaar wereldwijd actief als acrobaten onder de naam The Crocksons en de komieken The Melton Brothers. In 1997 werden ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 2002 maakten de broers Van Toor bekend om te stoppen. Aad van Toor vond dat hij de rol van acrobaat niet meer overtuigend kon neerzetten. Op 4 februari 2004 zou de laatste voorstelling zijn van de afscheidstournee, echter op 31 juli 2003 kwam aan de tournee een abrupt einde. Een paar dagen eerder was bekendgemaakt dat Aad van Toor een tumor had. Op 31 december 2003 was er De Bassie en Adriaan 24 uurs-marathon waarin hij voor het laatst zijn acrobatenpak aan had. Bas van Toor had op dat moment al plannen om solo door te gaan: Een clown stopt niet, die gaat gewoon het hoekie om. Hij toert tegenwoordig met zijn schoonzoon Evert van den Bos, die al eerder aan verschillende series van het duo mee werkte.

Biografie

Rudi Carrell & start van carrière als “The Crocksons” (1957-1975)
Bas van Toor ging op zijn negentiende bij een Belgisch circus voor een jaar als tentbouwer werken om daar het vak te leren. Toen hij terugkeerde wilde hij samen met zijn jongere, destijds dertienjarige, broer Aad een acrobatennummer starten. Na lang oefenen op de keukenstoelen en in de achtertuin thuis gingen ze mee met een reizend kermistheater, waarna ze na een jaar een komisch acrobatennummer, “The Melton brothers” en een stoelenbalansnummer “The Crocksons” hadden. Met de laatst genoemde act waren ze ook te zien in de speelfilm Dik Trom en het circus uit 1960. Een van de eerste televisieoptredens van de broers is bij Tom Manders (Dorus).

Al vanaf het begin schreven de broers teksten of verzonnen grappen voor andere artiesten. In 1964 vroeg Rudi Carrell of ze een clownsact wilden schrijven voor Cor Witschge als Pipo de Clown, die in zijn circusshow zou optreden. Dit deden ze, maar in die act schreven ze ook nog twee andere clowns. Carrell stelde voor dat de broers Van Toor die twee clowns zouden spelen. Omdat ze dachten dat het clownsoptreden eenmalig zou zijn, namen ze niet de moeite om een andere naam te verzinnen en ze werkten toen onder hun eigen namen, Bassie en Adriaan. Na het 'Rudi Carrell Circus' werkten ze enkele malen met Carrell in zijn Rudi Carrell Show. Ze brachten daar grappen en stunts die ze in samenwerking met Rudi verzonnen.

Daarna maakten ze een tournee voor het personeel van de Nederlandse spoorwegen ter gelegenheid van het 125-jarige bestaan samen met o.a. Willeke Alberti en Fred Kaps. In die show deden alle artiesten, buiten hun eigen nummer, ook nog een ander nummer. De broers Van Toor deden een korte clownsact. Ze werden ook veel gevraagd voor kinderprogramma's en maakten dan als derde nummer een clownsact.

Vanaf 1971 schreven ze tevens nummers voor Conny Vink (“Tok, tok, piep, piep”), het Cocktail Trio, André van Duin (“Jo met de JoJo” en “Family Story”) en Frans Vrolijk. Zelf scoorden de broers ook twee hits onder hun acrobatennaam The Crocksons met de nummers “Friet met mayonaise” en “Oh Jacqueline” tijdens carnaval in 1973.

Met de stoelenact de The Crocksons kregen ze in 1965 aanbiedingen uit het buitenland, nadat ze waren doorgebroken in Nederland. Die waren zo interessant dat ze besloten minstens twee jaar in het buitenland op te gaan treden. Die twee jaar werden echter in totaal tien jaar. Ze werkten in nachtclubs in verschillende Europese en Zuid-Amerikaanse landen, waar ze bevriend raakten met onder andere Siegfried & Roy.

Het viel de broers Van Toor op dat overdag de nachtclub uitgestorven was, waardoor ze op het idee kwamen voorstellingen te gaan geven voor de kinderen in de namiddag. Dat sloeg zo goed aan dat ze dit bleven doen tot ze in 1975 terug gingen naar Nederland, waarna ze tot 1980 acrobaat bleven.

Samenwerking Joop van den Ende, geboorte “Bassie & Adriaan” (1975-1980)
Eenmaal terug in Nederland in 1975 liepen ze een oude bekende, Joop van den Ende, tegen het lijf. Ze kenden Van den Ende nog uit de tijd dat hij, als 17-jarige jongen, toneelmeester was in Amsterdam. Zo ontstond het idee om een eerste kinderserie op te starten. Er werd een proefaflevering opgenomen die op 17 december 1976 door de TROS werd uitgezonden. De uitzending was een succes en in de zomer van 1977 werd er verder gefilmd. De eerste officiële aflevering werd op 10 januari 1978 uitgezonden onder de titel “De avonturen van Bassie en Adriaan” (De plaaggeest). De serie werd geregisseerd door Guus Verstraete jr. Het duo was in deze periode ook op televisie te zien in de honderdste uitzending van kinderprogramma “Ren je rot” met als presentator Martin Brozius. Tevens werden de eerste platen, singles en andere merchandising van het duo op de markt gebracht. Datzelfde jaar werd de serie De nieuwe avonturen van Bassie en Adriaan (Het geheim van de sleutel) gemaakt, die vanaf najaar 1978 werd uitgezonden. Beide series werden meteen een groot succes.

Op televisie bleef de serie Bassie en Adriaan hetzelfde maar achter de schermen veranderde het een en ander. De eerste twee series werden geregisseerd door Verstraete jr., maar voor de derde serie De Diamant besloot Van den Ende in 1979 een andere opnameploeg te nemen. Na korte tijd bleek dat de nieuwe ploeg niet werkte. De cameraploeg werd vervangen en Aad ging regisseren. Hij had geen opleiding gehad, maar bleek er aanleg voor te hebben.

“Circus Bassie & Adriaan” (1980-1982)
De series werden voor een groot deel opgenomen in Circus Renz en daardoor werd in de begin jaren tachtig het plan geboren om het Circus Bassie en Adriaan te beginnen. De première was op 28 maart 1980 in Haarlem. Daarna reisde het circus gedurende 1980 en 1981 zeer succesvol door Nederland en België. Tussendoor werd er een aantal circusregistraties opgenomen voor televisie getiteld de driedelige serie Bassie & Adriaan in het circus. Wat later nog een aantal keer zal plaatsvinden.

Er was afgesproken dat Van den Ende de dagelijkse leiding op zich zou nemen, Aad de artistieke leiding en Bas pers en publiciteit. Maar Van den Ende had het werk met een circus onderschat en kreeg daardoor geen tijd meer voor zijn theaterbureau. Hij stelde voor het circus een bedrijfsleider aan, maar die bleek een verkeerde keus. Na een week werd Aad belast met de dagelijkse leiding van het circus en Bas kreeg de zware taak van de tourneeplanning er bij. Ze maakten per dag twee shows, wat al zwaar was, maar kregen nu ook nog alle problemen van het circus te verwerken. 15 uur per dag werken en dat 7 dagen per week was heel gewoon en tussendoor werd ook nog de televisieserie De huilende professor (1982) opgenomen met opnieuw Verstraete jr. als regisseur.

In 1982 werd het circus omgebouwd tot Showcircus Joop van den Ende. In dat circus zouden Bassie en Adriaan ’s middags optreden en ’s avonds was er een show met André Hazes. Het “Showcircus Joop van den Ende” werd een enorme flop. Er kwam geen publiek en al na een maand werd het circus weer omgebouwd naar “Circus Bassie en Adriaan”.

Door stress en vermoeidheid werd de onderlinge verhouding tussen Bas, Aad en Van den Ende er niet beter op. Eind 1982 besloten ze te stoppen met het circus en beëindigden ze ook de samenwerking met Van den Ende. Er waren plannen voor een televisieserie in Malta (bron: Story, 1982) maar die werden hierdoor geschrapt.

Eigen beheer produceren (1983-1984)
Omdat ze met Van den Ende gestopt waren, stopten ook de televisieuitzendingen (“avonturenreeks”) met Bassie en Adriaan.

In 1983 krijgt Aad van Toor het idee om een hoorspel te gaan maken met Bassie en Adriaan. Vanaf 8 september 1983 kon je luisteren naar het hoorspel Bassie en Adriaan Op Schattenjacht, echter wel nog uitgezonden door de TROS (radio). Op 26 september 1984 zond de TROS ook nog de speciale aflevering uit Op de Henry Dunant, een registratie van de speciale voorstelling voor gehandicapte kinderen.

Van het hoorspel werd iedere week een aflevering van ±7 minuten uitgezonden. Het was eerst de bedoeling dat er 13 afleveringen gemaakt zouden worden, maar toen de eerste hoorspelaflevering klaar was, vonden ze het bij de TROS-radio zo leuk dat gevraagd werd om 18 afleveringen te schrijven. Het werden er uiteindelijk 36 door de tweede reeks (De verdwenen schat) die nog gemaakt werd. Per dag werden ongeveer 3 hoorspelen gemaakt. Alle stemmen in de serie werden door Bas en Aad gedaan, aangevuld met Dick Engelbracht. Van het eerste hoorspel werd in 1985 een LP gemaakt, waarvoor het hoorspel, vanwege de beperkte speelduur van een LP, moest worden ingekort. Deze versie is later in 1991 ook op cd uitgebracht.

In 1984 kwam er een aanbieding uit België. Bob Davidse, de directeur jeugd-BRT, vroeg of de broers acht korte afleveringen wilden maken met een educatieve inslag, die los stonden van de gewone televisieserie. Uiteindelijk werden dit 36 afleveringen. De broers Van Toor produceerden de televisieseries vanaf nu samen in plaats van Joop van den Ende, maar de andere werkzaamheden werden gescheiden. Aad had de BV “Adrina Produkties” opgericht en schreef liedjes, series en boeken en hij regisseerde en monteerde de series. De BV van Bas, “Bassie Produkties”, organiseerde de tournees door het land.

Deze serie korte afleveringen (shorties) zijn later in 2001 toen de serie op dvd kwam Leren & Lachen met Bassie & Adriaan genoemd. De twee hoorspelen zijn in 2001 verkort op dubbelcd uitgebracht met nieuwe achtergrondmuziek als de originele titels “Op Schattenjacht” en “De verdwenen schat”.

Terug in het circus (1985-1986)
In 1985 vroeg de directeur van circus Renz, Nol van der Vegt, aan Bassie en Adriaan of zij een seizoen bij hem wilden werken aangezien hij bijna failliet was. Ze kwamen tot een compromis, omdat Bassie en Adriaan goed bevriend waren met hem. In het voor- en najaar werd het circus voor 3 weken omgebouwd tot “Circus Bassie en Adriaan”. Op 23 december 1985 zond de TROS ook nog de Televisieregistratie Circus Bassie en Adriaan uit vanuit het ijsstadion Boudewijnpark in Brugge.

De voorstellingen waren zo succesvol dat ze het jaar daarop in 1986 twee keer een maand optraden en de jaren daarna werd het zelfs twee keer zes weken.

In 1985 werden ook videobanden van de televisieseries uitgebracht, maar in die tijd was daar niet veel interesse voor. Er werden een paar honderd banden per jaar verkocht en Bassie en Adriaan zouden tot 1990 moeten wachten op het grote succes van de videoband.

Nieuwe televisie-activiteiten (1986-1989)
De afleveringen van Leren & Lachen met Bassie & Adriaan sloegen inmiddels in België zo goed aan dat het ook de TROS opviel, bovendien was het hoorspel een groot succes geweest op de TROS radio en keken zelfs Nederlandse kinderen massaal naar de Belgische uitzendingen. Daarom besloot de TROS om Bas en Aad terug te vragen voor de Nederlandse televisie (“avonturenreeks”).

In 1986 werd begonnen met herhalingen bij de TROS van de Belgische uitzendingen uit 1984-1985. Ook werden er drie nieuwe afleveringen uitgezonden en was het duo te zien in een wekelijkse rubriek in het TROS kinderprogramma De Stop en Stap show (1986-1987) waarbij ze verkeerstips gaven aan kinderen. In 2009 werd deze rubriek uitgebracht op dvd onder de titel Leer het verkeer.

Vanaf januari 1987 was de nieuwe televisieserie Het geheim van de schatkaart op de buis. De serie was in 1986 opgenomen en betekende de terugkeer van de “avonturenreeks” na vijf jaar. In deze serie speelden de broers Van Toor naast Bassie en Adriaan een dubbelrol: Bas speelde Vlugge Japie en Aad de Baron. Op 25 december 1987 was er een speciale kerstuitzending Honderd maal Bassie & Adriaan. Rond deze periode kwam ook de speciale compilatievideoband 10 jaar Bassie & Adriaan uit, waarvoor het duo speciaal aan- en afkondigen had opgenomen.

In 1987 maakten ze de vervolgserie De verdwenen kroon, die werd uitgezonden in 1988. In deze serie werd de rol van de Baron overgenomen door Paul van Gorcum, omdat Aad het te druk had met het regisseren van de serie. In 1989 volgde de serie De verzonken stad, die in de zomer van het jaar daarvoor in Griekenland was gemaakt. Ook werden in 1988-1989 tien nieuwe afleveringen opgenomen voor de reeks Leren & Lachen met Bassie & Adriaan die in 1990 werden uitgezonden en aan- en afkondigen voor de videobanden Op stap met Bassie en Adriaan en Op bezoek bij Bassie en Adriaan.

Laatste seizoen in het circus (1989)
In 1988 werd de directeur van Circus Renz, Nol van der Vegt, ernstig ziek en zou hoogstens nog een jaar te leven hebben. Hij droomde al een hele tijd om met een grote, nieuwe circustent te reizen. De nieuwe circustent werd gekocht, alleen heeft Van der Vegt dit niet meer mee kunnen maken: hij overleed in februari 1989 aan longkanker. Zijn vrouw en zoon Herman Renz kwamen toen alleen te staan. Bassie en Adriaan besloten daarop om nog één seizoen te blijven werken in het circus om de omzet en de populariteit van het circus hoog te houden, en te reizen met de nieuwe circustent zoals Van der Vegt zijn droom was. Dit deden ze met de gedachte om na dat seizoen te stoppen, iets wat ze eigenlijk al een seizoen eerder hadden willen doen maar wat toen niet ter sprake kwam vanwege de ziekte van Van der Vegt. Toen het personeel lucht kreeg van het stoppen begonnen zij met pesterijen. De broers waren dit zat en stopten toen definitief met het circusleven, een aantal weken eerder dan gepland. Het geld van de verkochte kaarten werd door hen aan het publiek teruggegeven.

Vanaf dat moment begonnen ze met voorstellingen van De Bassie en Adriaan Lachspektakelshow in sportzalen, op een nieuw aangeschaft toneel en met eigen decor, licht, geluid, stoeltjes en bankjes. Al vrij snel gingen ze naar sporthallen toe omdat er steeds meer publiek naar de voorstelling kwam. Er werd een nieuwe vrachtwagen met aanhanger gekocht, het decor werd uitgebreid en de Lachspektakelshow toerde het hele jaar door heel Nederland. Er werd keihard gewerkt. Bas deed alle planning voor de voorstellingen en Aad was druk met het schrijven, regisseren en monteren van een nieuwe televisieserie.

Bassie en Adriaan op reis (1990-1996)
In 1990 werd de laatste reeks Leren & Lachen met Bassie & Adriaan uitgezonden. Ook werd de nieuwe televisieserie De geheimzinnige opdracht opgenomen, die werd uitgezonden in 1992 en door zo’n half miljoen kijkers werd bekeken. Later zou deze serie bekendstaan als Bassie en Adriaan op reis door Europa. In deze serie was het duo te zien in alle landen van de toenmalige Europese Economische Gemeenschap: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk (Wales), Portugal, Ierland, Italië, Duitsland, Griekenland, Denemarken, België, Spanje en Luxemburg. In datzelfde jaar kwam er ook een speciale aflevering getiteld Brieven aan de Koningin. Speciaal voor de series Het geheim van de schatkaart, De verdwenen kroon en De verzonken stad deed het duo in 1992 een fotoshoot voor de kaft van de videobanden van deze series, die dat jaar voor het eerst op de markt werden gebracht.

Door het succes van De geheimzinnige opdracht kwamen Bassie en Adriaan op het idee om een avonturenserie in Amerika te maken. In 1993 vonden de opnames plaats en in 1994 was De reis vol verrassingen voor het eerst op televisie. Later zou deze serie bekendstaan als Bassie en Adriaan op reis door Amerika. Dit werd een groter succes dan de reis door Europa. Toch besloten de broers Van Toor niet meer zo’n grote serie te maken. Het begon te zwaar te worden. Daar kwam nog bij dat Bas een versleten heup had en het lopen voor hem elke dag moeilijker werd. De serie begon in Curaçao. Hierna volgde plaatsen als New York, Washington, San Francisco, het Yosemite National Park, Death Valley, Las Vegas, een indianenreservaat in Monument Valley, de Grand Canyon, Hollywood, Bryce Canyon en Florida en ook het Caribische eiland Sint Maarten.

In 1994 maakten ze nog de speciale aflevering getiteld De Verdwenen Trosster, ter gelegenheid van het jubileum van de TROS. Ook werden er, via een reclameactie van een slagersorganisatie, in zes weken 251.000 banden van De huilende professor verkocht waardoor ze een platina award kregen. Voor deze drie videobanden namen Bas en Aad per band ook nog een speciale in- en outro op van vier minuten, die vanaf de nabewerking in 1997 weer weggeknipt zijn.

Hiernaast kreeg Aad een idee voor een korte serie met Liedjes uit Grootmoeders Tijd, maar dat vonden ze bij de TROS niet interessant. Aad besloot de serie toch op te nemen in 1995 en het desnoods alleen op video uit te brengen. Toen de opnames klaar waren nam de TROS maar 2 van de 3 afleveringen. Erg enthousiast waren ze niet, maar het publiek des te meer. Het werd een klapper en op verzoek van de kijkers werden de afleveringen binnen een maand herhaald. In de serie reist het duo door Nederland en komt het in plaatsen als de Keukenhof, het Openluchtmuseum in Arnhem, het Autotron, Walibi Flevo, het Zuiderzeemuseum en Madurodam.

Op 11 augustus 1996 besloot de TROS toch de derde aflevering, tevens de allerlaatste aflevering van het duo, uit te zenden.

Hiernaast hebben Bassie en Adriaan in de jaren negentig het TROS-kinderprogramma Wonderland gepresenteerd, dat in de late middag werd uitgezonden. Dit was een kinderblok met tekenfilms die aan elkaar werden gepraat door het duo met tussendoor scènes en liedjes. In dit programma werd onder andere het hoorspel Sint Nicolaas op bezoek bij circus Bassie en Adriaan uit 1980 verwerkt.

In 1996 maakten de broers Van Toor een cd-rom met spellen genaamd Spelen met Bassie & Adriaan. Ondanks hun enthousiasme bleek dit tijdrovender dan gedacht. De cd-rom werd goed verkocht en een jaar later lag de tweede Bassie en Adriaan-cd-rom in de winkel.

Jubileum, prijzen, registraties theatershows, heruitgaves (1996-2002)
Wegens het 20-jarig jubileum van de eerste uitzending verscheen in 1996 de eerste televisieserie (De Plaaggeest) opnieuw op videoband, in een dubbelbox. De televisieserie heeft een aantal nabewerkingen ondergaan, zo is er achtergrondmuziek toegevoegd van Aad Klaris. In 1997 volgde een vernieuwde versie van De Huilende Professor. Hierbij is echter de toegevoegde achtergrondmuziek van Klaris (uit 1994) vervangen door die van Bert Smorenburg, vanwege een conflict tussen Klaris en de broers Van Toor. Als laatste werd ook De Geheimzinnige Opdracht (De Reis door Europa) voorzien van nieuwe achtergrondmuziek en nagesynchroniseerd in het Frans.

In 1999 volgde de eerste dvd-uitgave van Bassie en Adriaan. Dit was het eerste deel van de De reis door Europa (waarbij als enige nog wel de achtergrondmuziek van Klaris aanwezig was). Vanaf 2001 volgden de andere televisieseries. Ze kregen allemaal een nabewerking in achtergrondmuziek en bovendien verschenen ze nu in de volledige speelduur - op de videobanden waren de series vaak vanwege technische beperkingen ingekort. Er werden nieuwe covers gebruikt met recentere foto's van het duo.

Op 16 oktober 1997 werd het feestprogramma 40 Jaar Bassie en Adriaan bij de TROS uitgezonden, met daarin een samenvatting van het feest in verband met hun 40-jarig artiestenjubileum in een circustent, waarbij ze geridderd werden in Orde van Oranje-Nassau. Het programma werd gepresenteerd door Victor Deconinck. Bovendien kregen ze de Special Video Award voor 1.000.000 verkochte videobanden en een Award voor 500.000 verkochte geluidsdragers. Op 8 maart 2000 kregen ze een drievoudig platina video-award voor de videobanden De geheimzinnige opdracht (de reis door Europa) (300.000 verkochte exemplaren), De reis vol verrassingen (de reis door Amerika) (200.000) en Liedjes uit Grootmoederstijd (200.000).

Van 1997 tot 2000 bracht Aad van Toor om de twee maanden een blad uit, het Bassie en Adriaan magazine, met nieuwtjes, (strip)verhalen, knutselpagina’s, moppen, kleurplaten, raadsels en spelletjes over Bassie en Adriaan. In totaal verschenen er 16 nummers. In 1999 brachten ze de cd Live! uit en tevens de herbewerkte cd 12 Ambachten, 13 liedjes. In 2001 volgden De 12 mooiste ballades, Reizen en Zingen en 25 Jaar feest.

In 1999 werden De Bassie & Adriaan Lachspektakelshows opgenomen voor een aantal nieuwe dvd's die pas uit zouden komen rond de periode dat ze wisten dat ze niet meer gingen optreden. Dit werden de drie dvd's Bassie en Adriaan LIVE! (2002), Bassie en Adriaan 25 jaar Theater (2003) en Bassie en Adriaan Lachspektakelshow (2005). De serie werd pas in 2009 op televisie (het digitale kanaal Pebble TV) vertoond en is tevens de laatste grote opgenomen productie van het duo.

Afscheid (2002-2004)
Op 29 oktober 2002 maakten de broers Van Toor bekend om te stoppen met voorafgaand een lange afscheidstournee, waarna de twee gepland op 4 januari 2004 voor het laatst samen zouden optreden in het Top Sport Centrum in Rotterdam. Aad van Toor wilde stoppen omdat hij naar eigen zeggen zijn rol van acrobaat niet meer overtuigend kon neerzetten. Er werden speciaal twee promo's voor op televisie gefilmd, maar die zouden later niet uitgezonden worden. Bas van Toor wilde overigens wel door, maar dan met een vrouw.

Op 31 juli 2003 startte namelijk om 14:00 stipt de laatste voorstelling van Bassie en Adriaan in het Avonturenpark Hellendoorn. Het publiek, en ook de heren Van Toor zelf, wisten niet dat ze voor de allerlaatste keer samen op het podium stonden. Een abrupt einde was het. Een paar dagen eerder, op maandag 28 juli, had Adrina Producties bekendgemaakt dat Aad van Toor een tumor had ter hoogte van de rechter speekselklier. Tijdens dat vervroegde afscheidsoptreden was er duidelijk op te merken dat Aad met zijn gedachten elders zat. De voorstelling verliep vrij normaal en het publiek merkte niks van de doodzieke Aad. Pas toen de afscheidstune weerklonk over het pretpark, kwam familie met bloemen op het podium en gingen de tranen van Aad over in huilen. Er volgde toen een korte speech van de acrobaat, na de klassieke woorden: “Willen jullie nog meer? Nog meer?”. “Ik wil ook nog meer. Ik ben ziek, ik moet naar het ziekenhuis en voorlopig kunnen we niet meer optreden”.

De geplande afscheidstournee (2, 3 en 4 januari) zou anders zijn dan de gewone voorstelling door het land. Op een heel groot podium zou er naast Bassie en Adriaan een kindercircus komen, een doedelzakorkest, het Caribisch Carnaval zou gevierd worden, Adriaan zou zich 'zo vrij als een vogel' voelen in een luchtballon en nog veel meer. De voorbereidingen waren in volle gang en de kaartverkoop liep heel erg goed.

Tussen de operaties door presenteerde Aad van Toor op oudejaarsdag De Bassie en Adriaan 24 uurs-marathon op Nickelodeon. Op 1 juli 2004 openden de broers gezamenlijk een drie maanden durende expositie van rekwisieten uit de televisieserie in het TV Toys Museum te Dieren. Hierbij gaven ze een kort optreden. Het was bovendien de eerste keer sinds de ziekte van Aad dat ze gezamenlijk in de pers kwamen. Dit was als definitieve afsluiting van het duo. Op 23 oktober 2004 waren ze echter nog wel te zien als Bassie en Adriaan bij de uitreiking van de Nickelodeon Kids' Choice Awards. Hierbij reikten ze de prijs uit voor beste tekenfilm (SpongeBob SquarePants). Bij de laatste twee genoemde gelegenheden droeg Aad van Toor geen blauwe blouse.

Solocarrière Bassie en pensionering Adriaan (2004-2011)
In 2004 startte Bas van Toor een solocarrière waarbij hij twee nieuwe televisieseries produceerde, zie daarvoor Solocarrière Clown Bassie.

In 2005 verscheen een van de twee verloren gewaande afleveringen (aflevering 2: Het nieuwe nummer) van Het Geheim van de Sleutel op dvd. Het originele filmmateriaal van de andere zoekgeraakte aflevering (aflevering 6: Het Spaanse restaurant) is tot op heden niet teruggevonden. In lage kwaliteit en opgesplitst in vijf fragmenten was deze aflevering in 2007 wel te zien op de officiële website.

In 2005 overhandigde de burgemeester van Vlaardingen het duo een beeld vanwege hun verdiensten voor de gemeente. Verder verscheen het laatste deel van de theaterreeks De Bassie en Adriaan lachspektakelshow op dvd, samen met de karaoke-dvd Zing mee met B&A. Een jaar later werd hun carrière gedocumenteerd in De herfst van Bassie en Adriaan door Fons de Poel.

In 2008 verscheen clown Bassie in twee reclames. Aad van Toor heeft voor de eerste reclame een aantal teksten opnieuw ingesproken. Aan de tweede reclame ging een publiciteitsstunt vooraf. Beide reclames werden genomineerd voor de Gouden Loeki.

Eind 2009 verscheen Aad van Toor wel weer als Adriaan voor de camera in de film Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot. In de film droeg hij geen blauwe blouse. Zijn vrouw, Ina van Toor, verleende wederom haar stem aan Robin de robot. Hoewel er in de film wel naar hem verwezen wordt, was clown Bassie niet te zien. De langverwachte dvd van de speciale Bassie en Adriaan-uitzending De verdwenen TROS-ster volgde ook dat jaar. Samen met de filmpjes uit de Stop en Stap show verscheen deze onder de naam Leer het verkeer.

Incidenteel terug als duo (2011-2012)
In 2011 kwamen Bas en Aad gezamenlijk terug als Bassie en Adriaan in een reclame van Nuon. De reclame is opgenomen in september. Hierin had Adriaan wel zijn bekende blauwe blouse aan.

In 2012 kwamen Bas en Aad gezamenlijk terug als Bassie en Adriaan in een reclame van Honda. De reclame werd opgenomen op 10 en 11 mei. Hierin had Adriaan wederom zijn bekende blauwe blouse aan. Ook kwamen de caravan en Robin de Robot in beeld.

Hiernaast zijn er plannen voor een nieuw Bassie en Adriaan-computerspel op de iPad. Het spel zal de basis leggen voor een animatieserie, die later moet uitkomen. Bas en Aad van Toor hebben zelf de stemmen ingesproken. De eerste beelden zijn op 18 mei 2012 op YouTube verschenen.

toor_bas_van_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 21:09 (Externe bewerking)Er zijn 4 bezoekers online