Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


walt_disney_-_biografie

Walt Disney

Biografie


Walter Elias (Walt) Disney (Chicago, 5 december 1901 – Los Angeles, 15 december 1966) was een Amerikaans filmproducent, filmregisseur, scenarioschrijver, stemartiest, animator, zakenman, entertainer, internationaal icoon en een filantroop.

Disney is bekend om zijn invloed op het gebied van amusement in de twintigste eeuw. Als mede-oprichter (samen met zijn broer Roy Oliver Disney) van de Walt Disney Productions, werd Disney een van de bekendste filmproducenten op de wereld. Het bedrijf dat hij mede oprichtte, later hernoemd naar de The Walt Disney Company, heeft vandaag de dag een jaarlijkse omzet van minstens 35 miljard Amerikaanse dollar.

Disney is met name bekend vanwege zijn werk als filmproducent en een populaire presentator, maar ook vanwege zijn vernieuwingen in de filmindustrie en de ontwerpwereld in de pretparkwereld. Hij en zijn werknemers hebben een paar van 's werelds meest bekende personages gecreëerd, waaronder Mickey Mouse. Disney was niet alleen de geestelijke vader van deze muis, maar hij sprak ook de originele stem in van het personage. Disney is in zijn leven 59 keer genomineerd voor een Academy Awards en heeft er 26 gewonnen, met een record van vier Oscars in één jaar, wat hem tot de persoon maakt die de meeste Oscars ooit heeft gewonnen.[1] Ook won hij 7 Emmy Awards. Hij is de naamgever van het Disneyland Resort en het Walt Disney World Resort, en van parken in de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk en Hongkong.

Disney overleed op 15 december 1966 aan de gevolgen van longkanker, een paar jaar voorafgaand aan de opening van het Walt Disney World Resort in Florida.

Biografie

Walt Disney in Nederland in 1951

Disney werd geboren in Chicago. Zijn vader Elias Disney had verschillende baantjes en zijn moeder Flora Call Disney was lerares op een basisschool. Ook had hij nog drie broers en een zus. In 1906 verhuisde Walt naar een boerderij in de buurt van Marceline, in Missouri. Waarschijnlijk stond de hoofdstraat van Marceline model voor Main Street USA in Disneyland. Niet lang hierna verhuisde het gezin weer, ditmaal naar Kansas City, hier werd Walts vader krantenbezorger. Walt begon met een schriftelijke cursus cartoons maken en ging naar de kunstacademie. In 1917 keerde de Disney-familie terug naar Chicago. In 1918 ging hij op zijn zestiende van school af en deed hij een poging in het leger te komen. Vanwege zijn leeftijd werd hij afgekeurd. Zijn broer Roy O. Disney zat toen bij de marine. Walt ging als chauffeur van het Rode Kruis naar Frankrijk, waar hij net na het einde van de Eerste Wereldoorlog arriveerde. In 1919 ging hij terug naar Amerika en vond werk als tekenaar en inkter in Kansas City.

Walt Disney had een eigen studio, de Hyperon Avenue Studios (in de Verenigde Staten), waar hij samen met zijn broer Roy een handjevol tekenfilms met dieren had gemaakt Walt Disney was zelf geen animator; hij wist wat mogelijk was en hoeveel tijd verschillende dingen kostten, maar het zelf uitvoeren kon hij niet. Disney was dus een man van ideeën. Dit had hij zelf snel in de gaten en hij nam enkele animators in dienst. Ook had Disney een goed gevoel voor grappige situaties: de combinatie van de uitdrukkingen op de gezichten van de dieren en de gebeurtenissen konden voor een erg komisch verhaal zorgen. Disney was een perfectionist en hij besteedde, ondanks beperkte budgetten, veel aandacht aan de kwaliteit van de tekenfilms.

In juli 1925 trouwt hij met Lillian Bounds. Ze krijgen samen één dochtertje: Diane Marie, geboren 18 december 1933. In grote geheimzinnigheid adopteren ze op 31 december 1936 een meisje, Sharon Mae.

In 1928 kwamen drie filmpjes van Mickey Mouse uit. De eerste was Plane Crazy. Het had niet veel gescheeld of Mickey had Mortimer geheten. Disneys vrouw vond Mickey een betere naam, waardoor het personage nog steeds zo heet.

Steamboat Willy was het eerste filmpje van Mickey én de eerste tekenfilm met geluid. Disney sprak zelf jarenlang Mickeys stem in. Hierna volgden nog enkele korte filmpjes met onder andere de drie biggetjes (1933) en Donald Duck (1934). Deze filmpjes heten Silly Symphonies en dit was een serie waarin allerlei tekenfilm figuren muziek maakten.

In 1937 maakte Walt Disney zijn eerste tekenfilm van speelfilmlengte: Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Deze film was razend populair en won in 1939 een Oscar, of liever gezegd acht Oscars, want Disney kreeg naast het gewone beeldje zeven kleine beeldjes erbij. Hierna volgden nog vele andere lange tekenfilms.

Tijdens het maken van “Jungle Book” in 1966 overleed Walt Disney, aan de gevolgen van longkanker. Zijn medewerkers hebben daarom aan de afwerking van die film extra aandacht besteed.

Ook na Walt Disneys dood bleef zijn studio voortbestaan en produceert nog altijd populaire teken- en speelfilms.

Enkele medewerkers van de Walt Disney studio's hebben in 1949 een dixieland orkest opgericht, dat tot in de jaren '60 opnames gemaakt heeft. Dit orkest heette 'The Firehouse Five Plus Two'.

Op de tekenfilms van Walt Disney zijn vijf attractieparken gebaseerd. Disneyland in Anaheim dicht bij Los Angeles, het Magic Kingdom in het Walt Disney World Resort in Orlando, Florida, Tokyo Disneyland in Tokio, Japan, Disneyland Resort Paris dichtbij Parijs in Frankrijk en Hong Kong Disneyland dichtbij Hongkong in China. Disneyland opende zijn deuren in 1955, Walt Disney World Resort volgde in 1971, daarna kwamen Tokyo in 1983, Parijs in 1992 en Hongkong in 2005. In Disneyland, Walt Disney World, Tokyo Disneyland & Disneyland Paris is er telkens een standbeeld voor hem opgericht genaamd “PARTNERS”. Het standbeeld toont Walt met aan zijn linkerhand Mickey Mouse.

walt_disney_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 20:52 (Externe bewerking)Er zijn 11 bezoekers online