Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


ede_bies_van_-_biografie

Ede, Bies van

Biografie


bies_van_ede.jpg

Willem Johannes Franciscus, Geboren 27-04-1957 te Kinderkwelder.

Pseudoniemen: Lakenstra, Lanny, X, Bezu, Isengé, Richmore, Richard

 • Bies van Ede zegt zelf dat hij in Kinderkwelder aan de Oude Rijn geboren is. Maar die plaats bestaat helemaal niet.
 • Bies van Ede werd (dus niet) geboren in Kinderkwelder aan de Oude Rijn. Toen hij zes was verhuisden ze naar Heerde. Later naar Zandvoort en Haarlem.
 • De vader van Bies van Ede was onderwijzer.
 • Bies van Ede ging naar een basisschool in Heerde. Ze verhuisden naar Zandvoort. Hier maakte Bies van Ede de basisschool af. Daarna ging hij er naar de Mavo.
 • In Haarlem ging hij naar de Havo en de Pedagogische Academie.
 • Toen Bies van Ede veertien jaar was, schreef hij al science-fiction verhalen.
 • Zijn allereerste boekje ('Stemmen uit de duisternis') maakte hij in 1974 zelf op een stencilmachine.
 • Zijn eerste officiële publicatie was de dichtbundel 'Herinnering aan leven' in 1976 Hij was toen negentien
 • Bies van Ede werkte vijf jaar in het basisonderwijs in Haarlem en Zwanenburg. Hij moest stoppen vanwege bezuinigingen in het onderwijs.
 • Tussen 1980 en 1983 schreef hij veel voor het blad 'Taptoe', onder andere de strip 'De 4-5-6' met Jolet Leenhouts.
 • Van 1983 tot 1989 werkte hij als bureauredacteur bij uitgeverij Oberon.
 • Daarna (1992) wijdde Bies van Ede zich volledig aan het schrijven. Hij schreef kinderboeken, liedjes, musicals,toneelstukken en scenario's voor film en televisie.
 • Zijn vrouw was (ook) lerares samen hebben zij twee kinderen, Jeroen en Loekie.
 • Bies van Ede volgde kort de cursus 'Schrijven voor kinderen' bij Guus Kuijer.
 • Bies van Ede was lid van het Griezelgenootschap tot het in 2003 werd opgeheven.
 • Bies van Ede was lid van de Schrijvers van de Ronde Tafel.
 • Samen met Paul van Loon heeft hij een band die regelmatig optreedt op kinderboekenfeesten.
 • Hij heeft een zoontje (Jeroen) en een dochtertje (Loekie).
 • In 2010 op 30 juni om 4 uur s'middags trouwde Bies voor de 2e keer (en dat heeft Haarlem geweten) met Conny Kaper, ook Conny heeft 3 kinderen en wel 2 dochters, Stephanie en Patricia en een zoon Christian.
 • Over zijn woonplaats Haarlem schreef hij een vijftal historische jeugdromans. Zijn grootste bekendheid geniet van Ede als lid van het Griezelgenootschap dat onder voorzitterschap van Paul van Loon het horrorgenre in Nederland zijn populariteit bezorgde. Met Van Loon speelde Van Ede enkele jaren in een popgroep -De Van Loon-Van Ede-band- die vrolijke muzikale griezelshows verzorgde. Na zijn vertrek uit deze band maakte Van Ede in 2004 nog een cd -behorend bij het boek Tophits- met eigen composities die werd gearrangeerd en geproduceerd door multi-instrumentalist Rick Duijn.

De laatste jaren richt Van Ede zich weer meer op het historische genre, getuige de indrukwekkende trilogie “De Mensenkenner” “De Meesterdief”, “De Wereldreiziger” maar aangezien hij vrijwel ieder genre beheerst blijft zijn palet breed: na de korte roman “Slauerhoff Compleet” herdebuteerde hij in 2006 als dichter met een bundel “Naar Huis” in de befaamde poëziereeks De Windroos van Uitgeverij Holland. Het verschijnen van een volwaardige roman wordt op het achterplat van die bundel aangekondigd. Een door de Nederlandse Wereldomroep uitgebracht hoorspel “De randen van de Nachtwacht” werd in 2006 in 6 talen wereldwijd uitgezonden. Inmiddels heeft Van Ede meer dan honderd boeken op zijn naam staan, variërend van een voorloper van de Da Vinci Code, “De Jacht Op De Heilige Graal”, tot sociaal geëngageerde boeken als “Malle Matty is Zo Gek” en humoristische hersenspinsels als “Izaak De Geweldige”. In 1996 werd “Bloed Op de Heksensteen” genomineerd voor de Nederlandse Kinderjury, waar zijn werk regelmatig hoog genoteerd staat. Zijn polderthriller “Doodstil” gebaseerd op het Groningse HIV-schandaal werd in het najaar van 2008 overwegend enthousiast ontvangen door de pers.

Voor de televisie schreef Van Ede onder meer een paar seizoenen de scenario's voor de kleuterserie “Koekeloere”, hij schreef vier series “Verhalen uit de Bijbel” en was dialoogschrijver en storyliner van de soap “Onderweg Naar Morgen”. In 2009 en 2010 zond Z@pp de achtdeige avonturenerie “Het verdwenen verhaal” uit.

Hij maakt deel uit van het Haarlemse Ampzing Genootschap dat op humoristische wijze strijdt tegen het overbodige Engelse leenwoord. Hij is een vaste liedtekstleverancier voor het Ampzing Genootschap. In juni 2007 ontving Van Ede de Penning van Verdienste van de stad Haarlem wegens zijn betekenis voor de (jeugd)literatuur. De Spaanstalige versie van zijn hoorspel “De Randen van de Nachtwacht” (Wereldomroep 2006) ontving in 2007 in New York de Silver World Medal voor 'Best radio drama special'. In zijn bloemlezing De Nederlandse Kinderpoëzie nam Gerrit Komrij 3 gedichten van hem op. Abdelkader Benali koos een verhaal van Van Ede voor zijn bloemlezing “ De Nederlandse Kinderliteratuur in 100 en enige verhalen”.

Levensloop
Van Ede woonde achtereenvolgens in Badhoevedorp, Heerde, Zandvoort en Haarlem. Na een korte periode als onderwijzer werkte hij als freelancer bij diverse tijdschriften en als eindredacteur bij het Haarlems Dagblad. Sinds 1992 is hij voltijds schrijver.

Over zijn woonplaats Haarlem schreef hij een vijftal historische jeugdromans. Zijn grootste bekendheid kreeg van Ede als lid van het Griezelgenootschap dat onder voorzitterschap van Paul van Loon het horrorgenre in Nederland zijn populariteit bezorgde. Met Van Loon speelde Van Ede enkele jaren in een popgroep -De Van Loon-Van Ede-band- die vrolijke muzikale griezelshows verzorgde. Na zijn vertrek uit deze band maakte Van Ede in 2004 nog een cd -behorend bij het boek Tophits- met eigen composities die werd gearrangeerd en geproduceerd door multi-instrumentalist Rick Duijn.

De laatste jaren richt Van Ede zich weer meer op het historische genre, getuige de indrukwekkende trilogie “De Mensenkenner” “De Meesterdief”, “De Wereldreiziger” maar aangezien hij vrijwel ieder genre beheerst blijft zijn palet breed: na de korte roman “Slauerhoff Compleet” herdebuteerde hij in 2006 als dichter met een bundel “Naar Huis” in de befaamde poëziereeks De Windroos van Uitgeverij Holland. Het verschijnen van een volwaardige roman wordt op het achterplat van die bundel aangekondigd. Een door de Nederlandse Wereldomroep uitgebracht hoorspel “De randen van de Nachtwacht” werd in 2006 in 6 talen wereldwijd uitgezonden. Inmiddels heeft Van Ede meer dan honderdveertig boeken op zijn naam staan, variërend van een voorloper van de Da Vinci Code, “De Jacht Op De Heilige Graal”, tot sociaal geëngageerde boeken als “Malle Matty is Zo Gek” en “Vergeetman” en humoristische hersenspinsels als “Izaak De Geweldige”. In 1996 werd “Bloed Op de Heksensteen” genomineerd voor de Nederlandse Kinderjury, waar zijn werk regelmatig hoog genoteerd staat. Zijn polderthriller “Doodstil” gebaseerd op het Groningse HIV-schandaal werd in het najaar van 2008 overwegend enthousiast ontvangen door de pers.

Voor de televisie schreef Van Ede onder meer een paar seizoenen de scenario's voor de kleuterserie “Koekeloere”, hij schreef vier series “Verhalen uit de Bijbel” en was dialoogschrijver en storyliner van de soap “Onderweg Naar Morgen”. In 2009 en 2010 zond Z@pp de achtdeige avonturenerie “Het verdwenen verhaal” uit.

Van Ede heeft twee kinderen, Jeroen en Loekie. In juni 2010 trouwde hij met Conny Kaper. Hij maakt deel uit van het Haarlemse Ampzing Genootschap dat op humoristische wijze strijdt tegen het overbodige Engelse leenwoord. Hij is een vaste liedtekstleverancier voor het Ampzing Genootschap. In juni 2007 ontving Van Ede de Penning van Verdienste van de stad Haarlem wegens zijn betekenis voor de (jeugd)literatuur. De Spaanstalige versie van zijn hoorspel “De Randen van de Nachtwacht” (Wereldomroep 2006) ontving in 2007 in New York de Silver World Medal voor 'Best radio drama special'. In zijn bloemlezing De Nederlandse Kinderpoëzie nam Gerrit Komrij 3 gedichten van hem op. Abdelkader Benali koos een verhaal van Van Ede voor zijn bloemlezing “ De Nederlandse Kinderliteratuur in 100 en enige verhalen”. In 2012 won Verdwijnkind de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

ede_bies_van_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/04 23:32 (Externe bewerking)Er zijn 12 bezoekers online